top of page

Cragganmore Distillers Editions 2021 12y


Over deze fles :

Single Malt – 40%

Eerste rijping :

American oak & european oak

Tweede rijping :

Porto cask

Cragganmore The Distillers Edition is een limited edition "Speyside" single malt, die werd gedistilleerd in 2009 en gebotteld in 2021 na een dubbele rijping, eerst in Amerikaanse eikenhouten vaten en dan in vaten die voorheen porto bevatten. Dit zorgde voor sappigheid en ronde diepte van smaak om de complexe rokerige aroma's en smaken van de reguliere release te versterken. Naast de fruitigeid zijn volgende andere aroma's te vinden in deze release : mout, eikenhout, vanille en cacao.


Cragganmore

Het was meer de nabijheid van de spoorlijn dan de aanwezigheid van een waterbron die de locatie van de Cragganmore-distilleerderij bepaalde. De oprichter John Smith was een van de meest ervaren distilleerders van zijn tijd. Voordat hij Cragganmore oprichtte, regisseerde hij onder meer Glenfarclas, The Glenlivet en The Macallan.

Gepassioneerd door deze nieuwe uitvinding, de spoorlijn, bouwde hij zelfs een spoorlijn naar de distilleerderij voor het vervoer van kolen en vaten.

Door opéénvolgende overnames en buyouts kwam de distilleerderij in 1965 uiteindelijk onder de hoede van Distillers Company Limited (nu Diageo), toen het aantal stills werd verhoogd van twee naar vier. Die van de tweede distillatie hebben een ongebruikelijke vorm: de zwanenhalzen, plat, zijn gebogen in de vorm van een T, waardoor de reflux toeneemt en het uiterlijk van fruitige tonen wordt bevorderd. Het gebruik van traditionele serpentijnvormige condensors draagt ​​bij aan de rijkdom en complexiteit van het distillaat.

Dit alles verklaart waarschijnlijk waarom Cragganmore door blenders altijd als een "Top Class" malt is beschouwd.

Comments


bottom of page